Σταφύλι και Οινοποίηση

Σταφύλι

Ο αμπελώνας μας, όπου καλλιεργείταιτο σταφύλι της αρχαίας ποικιλίας μετην σημερινή ονομασία «αγιωργήτικο»3βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Τρητό4,300 μέτρα από την πόλη της αρχαίας Νεμέας5, 50 μέτρα από τα Χάνια των Δερβενακίων6 και 200 μέτρα απότα σύνορα του νομού Κορινθίας και Αργολίδος. Καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο και τρυγιέται με ειδικό τρύγο, τις πρώτες πρωινές ώρες μετά την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου. Τα σταφύλια παραμένουνστον ήλιο για 3 ημέρες7 πριν την οινοποίηση.

Οινοποίηση- Παλαίωση

Η οινοποίηση και η παλαίωση πραγματοποιούνται στα σύγχρονα  συνεργαζόμενα οινοποιεία, στην περιοχή της Νεμέας εντός της οινοποιητικής ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα. Οι άνετες και σύγχρονες εγκαταστάσεις των επιλεγμένων οινοποιείων μας επιτρέπουν την οινοποίηση σύμφωνα με την αρχαία μέθοδο, όπως ακριβώς περιγράφονται στα αρχαία κείμενα *8.

Επιστημονικη Επίβλεψη

Ο Παπαγεωργίου Αχιλλέας, γεωπόνος – οινολόγος, με 40 χρόνια εμπειρίας στην περιοχή της Νεμέας, υπέδειξε τον αμπελώνα, παρακολούθησε την καλλιέργειά του, τον τρύγο και καθοδήγησε την οινοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο οινοποίησης9 των αρχαίων. Υπό τις οδηγίες του στον καλλιεργητή και τον οινοποιό, κατάφερε να δημιουργήσει το 2013 τον ίδιο άκρατο οίνο, που οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν χιλιάδες χρόνια πριν.

2. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επίγνωση της βελτίωσης που επιφέρει ο χρόνος στο καλό κρασί. Ιλιάδα στ.467-475, Οδύσσεια, γ, στ. 391-92, 9ος Ολυμπιόνικος, στ. 48, Αρχέστρατος 59, επιτομή 29b. Ο καλύτερος για την ηδονή και την υγεία Αθήναιος 7.3 Αθήναιος Α58, Θεόφραστος «περί οσμών» 4 51
3. Ποικιλία του αρχαίου άκρατου οίνου Ηρακλεώτη: Αθήναιος Α58, Θεόφραστος, περί οσμών 4 51
4. Όρος που έριξε το Λιοντάρι η Σελήνη: Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών σελ. 268
5. Αρχαία Νεμέα ή Ηράκλειον
6. Περιοχή αμπελώνων από αρχαιότατων χρόνων: Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις 2 38 5 3
7. Πλίνιος Φυσική ιστορία,14 10 & Παντερμαλή Ε. Άμπελος Παυσίλυπος Οινομήτωρ σελ. 376
8. Με χαμηλή πίεση συλλέγουμε το 60% του σταφυλιού ως μούστο: Πλίνιος Φυσική ιστορία 14, 11.
9. Φιλτράρισμα, πάτημα, ανακάτεμα του πρωτόχυτουν: Πλίνιος Φυσική ιστορία 14 11.